Norrköping

Statliga spårvagnspengar dröjer

När staten dröjer med besked om bidrag till spårvagnsutbyggnaden i Norrköping överväger politikerna att låta kommunen finansiera projektet på egen hand.

Bidraget skulle ha kommit förra året men nu kan det dröja ytterligare ett år inna besked om statliga pengar kommer.

– Det påverkar hela stadsutvecklingen för Hageby och Ringdansen. Det är därför vi vill utreda i kommunen vilka konsekvenser det får om vi bygger det själva, säger ordföranden i kollektivtrafiknämnden Maud Ohlén (s).

Står stilla i väntan på staten
Norrköpings kommun planerar att driva igenom stora projekt i Hagebyområdet. En del, som till exempel bil- och kollektivtrafikbro över Söderleden är redan igång. Andra, som flerfamiljshus i Ljura och en omfattande ansiktslyftning  av Hageby, är i startgroparna. Men allt hänger på en skör tråd. Nämligen spårvagnsutbyggnaden.

– Det står stilla på grund av att man hela tiden skjuter fram den långsiktiga planen från regeringens sida, säger Ohlén.

Kommunen har räknat med att staten ska täcka 50% av kostnaderna för spårvägstbyggnaden som är beräknad till 100 miljoner kronor. Men ett besked om pengar lär dröja.

Vill bygga på egen hand
Så nu vill kommunpolitikerna sätta fart på egen hand. Vi kan inte vänta hur länge som helst, är budskapet. Därför ska de nu utreda om det är ekonomiskt försvarbart att finansiera hela projektet utan statligt stöd. Maud Ohlén tror att det går att bygga på egen hand.

– Jag är helt övertygad om att det fortfarande är ett lönsamt projekt. Även om kommunen skulle lägga alla pengar själv.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".