Görtz (s): Majoriteten bedriver ickepolitik

Hälso- och sjukvården i länet dras med kraftiga underskott. 2007 gick verksamheten back med över 300 miljoner kronor. Idag debatterade ledande politiker underskottet och hur sjukvården ska komma på rätt köl igen.

Socialdemokraterna och Irma Görtz beskyller majoriteten för att inte göra tillräckligt för att stoppa utvecklingen.

– Redan i augusti när underskottet låg på 140 miljoner i verksamheten gav vi förslag på hur kostandsökningen skulle bromsas. Förslag som den borgerliga majoriteten sa nej till. Så jag skulle vilja säga att det är en icke politik som bedrivs, säger Görtz.

Landstingsledningen med Marie Morell (m ) i spetsen valde i höstas när beskedet om underskottet kom att lämna ansvaret att hitta besparingar till verksamhetscheferna och det vill Morell fortsätta med.

– Behövs det fatta politiska beslut så ska vi göra det också men att slå ganska urskiljningslöst som socialdemokraterna gör tror inte vi fungerar i längden. Man måste få en delaktighet från personalen.

Förutom ett underskott i verksamheten har Morell mer att oroa sig för. Landstinget har ett negativt eget kapital, mer skulder än tillgångar, på 1,5 miljarder kronor.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".