1 av 2
2 av 2
Vinnarreceptet, oxfilé och märgpipa med ekologiska grönsaker.

Årets kock kommer från Gusum

Det är en östgöte som har utsetts till årets kock 2008. Han heter Tom Sjöstedt, kommer från Gusum men arbetar till vardags på en cateringfirma i Stockholm.

Under gårdagskvällens final i Blå hallen i Stockholm där sex kockar tävlade om titeln, tillagade Sjöstedt en maträtt bestående av bland annat siklöja med grönsaker.

För Tom Sjöstedt blev det tredje gången gillt. Vid två tillfällen tidigare har han varit uppe i finalen, i fjol blev det en andraplats.

– Äntligen det är ett härligt ord, säger Sjöstedt.

Du har ju varit med tidigare men inte nått riktigt ända fram. Hur känns det nu?
– Det var på tiden. Jag lider lite med tvåan och trean. Jag vet hur tufft det är och små mariginaler. Fast just idag kanske jag inte tänker så mycket på det.

Tävlingen bestod av delar. Dels fick kockarna med 45 minuters varsel en korg med råvaror som de skulle improvisera en maträtt. Korgen innehöll bland annat siklöja. Dels hade årets tävling ett tema, ekologiskt. Sedan december har finalisterna haft tid på sig att förbereda en maträtt med oxfilé och märgpipa med citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kol samt selleri och hasselnöts crème.

Tom Sjöstedt gillade det miljövänliga temat.

– Det ligger helt rätt i tiden. Vi i finalen är ju ändå förebilder på något sätt. Vi måste dra vårt strå till stacken och visa var skåpet ska stå.

Förutom årets kocktitel fick han även Gastronomiska akademiens mejerimedalj i guld.

Peter Bengtsson
peter.bengtsson@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".