Linköping

Ungdomar till äldreomsorgen

Genom att låta 30 gymnasieungdomar arbeta inom äldreomsorgen på helgerna ska de gamla i Linköping få lite av guldkant i tillvaron.

I projektet ungdomshelg ska de unga få vara med och utveckla det sociala innehållet i de äldres vardag och samtidigt få en inblick i hur det är att arbeta med äldre.

– Det tycker jag är bra, ungdomar och äldre ska vara tillsammans säger 88-åriga Dagny Lifvergren som gärna skulle vilja höra ungdomarna sjunga.

Linköpings kommun söker nu efter 30 ungdomar som vill arbeta med gamla människor:

– Vi vill att ungdomar ska få komma ut i äldreomsorgen och att de äldre ska få möta den unga generationen, säger Lisa Nylund på omsorgskontoret i Linköping.

Johan Johansson är ungdomsombud i Linköpings kommun och han hoppas att projektet kan bli långvarigt:

– Dels hoppas jag att ungdomarna tycker att det ger dem någonting som exempelvis arbetslivserfarenhet och dels hoppas jag att det här rullar på, att det funkar bra så att man vill fortsätta, säger Johan Johansson som är ungdomsombud i Linköpings kommun.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista