Norrköping

Långtidsarbetslösa sätts i skolbänken

För ungdomar som inte kan läsa vidare på gymnasiet eller få ett jobb utökas nu satsningen med den så kallade Second Chance School i Norrköping. Nu ska även långtidsarbetslösa 20 till 24-åringar få plats.

Skolformen innebär att teori och praktik varvas för att få ut ungdomarna på arbetsmarknaden.

- Konceptet går ut på att vi i samverkan med företag utbildar elever. Målet är att de ska bli anställningsbara, säger Åsa Ridne, rektor på Second Chance School i Norrköping.

Mycket framgångsrikt
För varje årskull som slutat skolan de senaste åren har mellan 60 och 80 procent av eleverna haft någon form av anställning att gå till. Jämfört med andra utbildningar är resultatet, enligt rektor Åsa Ridne, mycket framgångsrikt.

Second Chance School har funnits i Norrköping sedan 1999 för elever där ett gymnasieprogram inte är ett alternativ. Till hösten ska utbildningen starta i Linköping.

”Bästa skolan jag gått på”
Emelie Larsson har inte gått någon treårig gymnasieutbildning. Nu är hon en av de 30 vuxenstuderande som börjat på Second Chance School.

- Mitt mål är att komma ut i arbetslivet, få en chans även om jag inte har den bakgrund som man kanske ska ha.

Hur har starten varit?
- Helt underbar, det här är den bästa skolan jag gått på, säger Emelie Larsson.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista