Linköping

Facket kritisk till privata äldreboenden

Fackförbundet Kommunal är kritisk till de avtal som Linköpings kommun slutit kring nio äldreboenden. En stor del av äldreboendena läggs ut till privata utförare.

- Kommunen betalar alldeles för lite, säger Kim Öhman, ordförande i Kommunal i Linköpings kommun.

I veckan bestämde äldrenämnden att kommunen tar hand om det största vårdboendet, Omsorg Åleryd, liksom Berga äldreboende, Ekhults sjukhem och Ekbacken/Möjetorp.

Däremot kommer privata utförare att ta hand om Gottfridsbergs gård, Brushanens ålderdomshem, Järdalavägens vårdboende, Valla Park och vårdbostäder i Linghem.

Besparingar
På fackförbundet Kommunal är kritiken hård mot beslutet.

- Det kommer innebära att man måste bespara kraftigt på arbetsplatserna, det här kommer föra med sig att man måste dra ner på personal, säger Kim Öhman, ordförande för Kommunal inom Linköpings kommun.

Hon tror att många av medlemmarna kommer få svårt att veta hur de ska agera framöver. Enligt Öhman kommer personalen att försöka erbjuda samma vård och service som tidigare.

Mer stress
- Det kommer inte gå, det kommer inte vara samma kvalitet med 300 kronor mindre per vårddygn.

Kommunal tror att personalens situation kommer bli mer stressig och det finns risk att fler misstag kommer att göras.

- Det blir otroligt jobbigt, om det ens är genomförbart, att kunna få bra vård, säger Kim Öhman.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".