LINKÖPING

Forskning ska göra fälttävlan säkrare

Ett samarbete mellan Svenska Ridsportsförbundet och Linköpings Universitet ska göra fälttävlan säkrare.

Syften med forskningsprojektet som just nu pågår är att öka säkerheten och förebygga skador inom sporten.

Toomas Timpka, professor vid Linköpings universitet, är med och driver projeketet. Han menar att fälttävlan egentligen inte i sig är farligare än andra sporter.

- Däremot utmärker sig sporten på så vis att när olyckor väl inträffar så är de allvarliga, konstaterar han.

Som den olycka i somras då en 19-årig kvinna omkom efter att hon fått sin häst över sig vid en fälttävlan i Bollnäs. En enkät har gått ut till Sveriges samtliga aktiva seniorer inom fälttävlan för att kartlägga hur de ser på säkerheten inom sin sport. Studien ska vara klar till hösten och då hoppas Toomas Timpka på att man kommit på hur man ska göra fälttävlan säkrare. Nästa steg blir sedan att försöka ta fram olika åtgärder som gör att säkerheten förbättras. Åtgärderna ska diskuteras med ryttare och organisationer så att de fungerar och efterlevs.

- Jag hoppas att det leder till att vi har ryttare som får ut mycket glädje av sin ridsport och att de känner sig trygga och kan undvika skador, säger Toomas Timpka avslutningsvis.

Anton Frank
nyheter.ostg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".