ÖSTERGÖTLAND

Allt fler vill ha får

I Östergötland har det under senare år skett en fördubbling i antalet nya och utökade fårbesättningar. Länsstyrelsen har nu närmare 20 ansökningar att utreda varje år.

En orsak till ökningen är att efterfrågan på lammkött stiger i Sverige och beräknas bli än större i framtiden.

Karl-Johan Bönner i Rimforsa i Kinda kommun hör till dem som nyligen byggt till, han har idag 400 tackor.

- Huvudsaken är, om jag svarar för mig själv, att det är en kul verksamhet, och sedan har väl vi haft tur att lite succesivt kunna öka upp och inte minst att det funnits betesmarker, berättar han.

Irja Larsson är byggnadskonsulent på länsstyrelsen och den som tar hand om ansökningarna om att få bygga till eller bygga nya djurstallar.

- Vi har sedan tre år tillbaka sett en markant ökning, en fördubbling, och att man bygger mycket större anläggningar, konstaterar hon.

Samtidigt som fårproduktionen ökat i länet har det skett en kraftig minskning av mjölkproduktionen, menar Irja Larsson vidare. Men det är oklart om det finns något samband däremellan, säger hon.

Karl-Johan Bönner har i alla fall ställt om sitt lantbruk till förmån för fåren.
- Vi hade lite nötkreatur tidigare, men vi fastnade för det här med fåren och lammen och tyckte det var trevligare helt enkelt.

Priset på lammkött lär stiga i Sverige framöver, det spår lantbrukets affärstidning ATL. Orsaken är minskad uppfödning i världens största exportland för lammkött, Nya Zeeland. Men det är redan så att efterfrågan på lammkött ökar här, det menar lantbrukare Karl-Johan Bönner, även om det är från en ganska låg ursprungsnivå.

-  Men det är väl klart att man inte kommer att bli miljonär på att föda upp får, det har jag ju svårt att tro, säger han avslutningsvis.

Raina Medelius/Marie-Louise Kristensson
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista