1 av 2
2 av 2

SR Östergötland granskar: Den ekologiska maten

Maten ska vara god och billig men helst också miljövänlig och närproducerad. Varje gång vi handlar står vi i hyllan och väljer, ekologiskt eller inte. Allt fler flyttar handen i hyllan till det miljövänliga alternativet men samtidigt minskar antalet miljöcertifierade bönder i Östergötland. Vi har granskat den ekologiska maten.

Del 1:

Försäljningen av ekologisk mat ökar. I runda slängar med mellan 20 och 30%. Men ökningen sker från en låg nivå. På Coop är ungefär 6% av den sålda maten ekologiskt odlad. På Willys och Hemköp är det mellan 0,5% och 1,5%.

Del 2:

Ekologisk mat är dyrare men priset spelar allt mindre roll. Fler och fler väljer att köpa ekologisk mat trots att det kostar ungefär 30% mer än konventionellt odlade produkter.

Del 3:

Samtidigt som efterfrågan på ekologisk mat aldrig varit så stor som nu, så minskar antalet bönder som går över till ekologiskt lantbruk i Östergötland. Bengt-Åke Karlsson har drivit sitt jordbruk ekologiskt sedan 1996 och kämpar för att få fler med sig. Sitt hopp fäster han till att konsumenterna ska sätta press på de bönder som ännu inte gått över till ekologiskt.

Del 4:

Vägen fram till god ekonomisk avkastning är för krokig och osäker för den ekologiska bonden. Därför väljer många östgötabönder det säkrare alternativet, att skippa miljövänligt.

Del 5:

I Östergötland idag debatterade jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) och Lasse Hellander från Konsument- och miljönätverket för ekologisk produktion, det ekologiska jordbruket. Hellander kritiserade Erlandsson för att regeringen har skurit ner stödet till bönder som odlar ekologiskt. Emelie Löfgren, miljösamordnare vid Axfood deltog också i debatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista