Arbetsmiljöverket granskar sågverk

Många av de maskiner som används på landets sågverk och hyvlerier är gamla och saknar skyddsutrustning. Det konstaterar Arbetsmiljöverket som i år inleder en särskild satsning på inspektioner av den typen av anläggningar, bland annat i Östergötland.

I Östergötland och Sörmland ska samtliga sågverk och hyvlerier med mer än fem anställda inspekteras och syftet är att höja säkerheten och få ner antalet arbetsolyckor.

Trävaruindustrin är idag en av landets mest olycksdrabbade brancher med tre arbetsolyckor per dag i snitt. Nästan varje vecka inträffar också en svårare olycka med amputationsskador som följd.

– Vi kommer att ställa högre krav på säkerheten, säger Joel Persson, arbetsmiljöinspektör och samordnare av tillsynen. Det ska inte vara möjligt att komma in i maskinen utan att den är stoppad på ett säkert sätt. Saknas skydd, kan vi förbjuda fortsatt användning till dess att den är åtgärdad. Vi kan inte acceptera att anställda skadas allvarligt genom helt onödiga olyckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".