Norrköping

Kostnadskrävande och osäkert att odla ekologiskt

Ökade kostnader och en osäkerhet när det gäller avkastningen är två orsaker till att antalet lantbrukare som odlar ekologsikt i länet minskar. Det säger Torkel Pettersson som är affärsrådgivare på LRF i Norrköping.

– Vägen fram till den slutliga produkten är oftast krokigare vid ekologiska odlingen, det är större variation mellan de enskilda åren för en ekologisk producent än en konventionell producent, säger Torkel Pettersson.

Idag är det endast 17 procent av bönderna i länet som är ekologiska lantbrukare. Antalet minskade även under fjolåret, jämfört med året innan. 

Det handlar om pengar när det gäller valet mellan att odla ekologiskt eller inte. Det är dyrare att ta fram ekologiska produkter och förenat med större risker eftersom det är svårt att korrigera variationerna i avkastningen.

Enligt Torkel Pettersson handlar det även om en mental spärr hos många lantbrukare. Osäkerheten över vad som gäller enligt regelverket har en stor inverkan på att lantbrukarna föredrar att fortsätta med konventionell produktion. Men han anser ändå att det finns förutsättningar att kunna övertyga de som ännu inte odlar ekologiskt:

– Jag tror att man måste ta fram flera goda exempel på företag som det går bra för, företag som kan visa att det finns företag som tjänar pengar på en slutprodukt som är ekologisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista