Linköping

MUF kritiserar utebliven skattesänkning

Moderaterna i Linköping får nu kritik från de egna leden. Det är ungdomsförbundet, MUF, som kräver att kommunens överskott på 136 miljoner kronor förra året ska återbetalas till Linköpingsborna i form av lägre skatter.

– Man kan alltid hitta en ursäkt för att spara lite extra. Det jag ser är att vi ännu ett år gör ett stort överskott i den kommunala verksamheten och att vi ändå inte talar om att sänka skatten, säger Johan Lundberg ordförande i MUF i Östergötland.

Den borgerliga alliansen lovade inför valet 2006 att inte höja skatterna. Någon skattesänkning utlovades inte förrän kanske i slutet av mandatperioden. Men Johan Lundberg tycker ändå att det är dags att sänka skatten nu.

– Vi har uppenbarligen goda tider. Fler får arbete och vi gör överskott i den kommunala verksamheten. Varför inte ge medborgarna en present i förtid.

Men någon skattesänkning är inte akutell, i alla fall inte i dagsläget. Det beskedet ger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (m).

– Vi sänker inte skatten i år men vi får pröva det under senare delen av mandatperioden. Men hellre att vi långsiktigt håller en bra och stabil ekonomi och att vi kan fokusera på verksamhetsutveckling. Pengarna är inte målet utan medlet och vi måste fokusera på innehållet i verksamheten, att medborgarna får rätt kvalitet för alla skattepengar, säger Lindvall.

Johan Lundberg på Moderata ungdomsförbundet i Östergötland, är kritisk till partikollegan.

– Att utveckla verksamheten är alltid bra. Problemet är att kostnaderna och utvecklingen av kvaliteten och servicen inte alltid hänger ihop, säger Lundberg.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Läs mer om ekonomin i Linköpings kommun:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista