Linköping

Vandrande skolbussar på onsdagar

Den täta trafiken vid skolorna i Linköping, särskilt vid lämning på morgonen, har fått föräldrar och kommunen att agera. I nio grundskolor försöker man nu få föräldrarna att lämna bilen hemma och gå till skolan med sina barn.

Wow, Walk on wednesday, heter projektet som ska minska trafiken runt skolorna och dessutom minska avgaserna på platserna.

– Egentligen har vi snott det från England. Det handlar om att gå i alla fall en dag i veckan. Vi uppmuntrar föräldrar och barn att gå till skolan för att få bort trafiken. Framför allt på morgnarna för då är det väldigt mycket trafik under kort tid vid skolan, säger Helena Hellsten som är projektledare.

Åtta barn mellan sex och tio år gamla följer med Helena Hellstens vandrande skolbuss till Hjulsbroskolan, en av de nio skolor som är med i projektet.

Det handlar att få in både ett miljötänkande och ett hälsotänkande redan i tidig ålder, menar Helena Hellsten. Hon går på onsdagar och torsdagar med sin vandrande skolbuss och barnen som följer med vet i alla fall varför de går.

– Man släpper inte ut så mycket avgaser.

– Jag tycker att man får bra motion och så släpper man inte ut så mycket avgaser så att jorden blir renare och finare, säger Moa Kölevik och Olivia Gustafsson.

Lana Brunell
lana.brunell@sr.se

Fakta: Nio skolor är med i Wow

Ljungsbroskolan
Brunnbyskolan
Atlasskolan
Vidingsjöskolan
Hjulsbroskolan
Ekängsskolan
Ekdungeskolan
Vist skola
Kvinnebyskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".