Norrköping

Lantmännen slipper betala för salmonellautbrott

Lantmännen slipper att betala ut de dryga 80 miljoner kronor som staten krävt i ersättning efter att salmonella spridits från företagets foderfabrik i Norrköping. Det står klart efter en dom i Högsta domstolen idag.

Det uppmärksammade salmonellautbrottet inträffade för snart fem år sen och det staten velat ha ersättning för är de bidrag som betalades ut till de drabbade bönderna. Bakgrunden till kravet var att det i det här fallet faktiskt gick att fastställa smittkällan, vilket oftast inte är möjligt.

Idag har dock Högsta domstolen sagt nej till statens så kallade regresskrav, vilket innebär att den segdragna tvisten mellan Lantmännen och Jordbruksverket är över och att företaget slipper betala.

– Domen är väldigt viktig eftersom den slår fast att Jordbruksverket eller staten har det här ersättningsansvaret, säger Lasse Larsson på Lantmännen.

I domen skriver HD bland annat att bekämpningen av salmonella är en allmän angelägenhet och att det inte finns några särskilda skäl för att staten ska ha rätt att kräva ersättning för sina kostnader i det här fallet.

– Man har slagit fast principen att samhället står för de merkostnaderna som den särskilda lagstiftning vi har för salmonella medför.

Anledningen till att staten ska stå för kostnaderna är att Sverige har en betydligt strängare salmonellalagstiftning än andra euopeiska länder. Varje utbrott måste bekämpas och ur konkurrenssynpunkt är det viktigt att staten betalar för de extrakostnader som den stränga lagstiftningen medför.

– Det finns merkostnader här eftersom man i övriga Europa bara behandlar fem-sex serotyper av salmonella medan vi i Sverige behandlar alla 2800 serotyper som salmonella, säger Larsson.

I samband med salmonellautbrottet spärrades sammanlagt omkring 100 gårdar av. På ungefär hälften av dem konstaterades salmonella.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".