Mats Löfving

Internetbrottslighet inte prioriterad

Allt färre poliser jobbar med Internetbedrägerier trots att den brottsligheten ökat kraftigt på senare år. På polisen är man medveten om bristerna men säger att man har annat att prioritera.

– Vi har ett väldigt tydligt budskap från våra uppdragsgivare regering och riksdag att det måste bli fler poliser ute, säger länspolismästare Mats Löfving.

Antalet poliser i Östergötland som jobbar med ekonomiska bedrägerier har på några år mer än halverats. I Norrköping är det till exempel idag fem personer som jobbar på enheten.

Samtidigt har det dykt upp nya former av bedrägerier, framför allt via Internet. Idag finns det flera hundra bedrägeriärenden hos polisen i Östergötland som väntar på utredning.

– Det är inte bra. Ska vi ha framgång i de här ärendena måste man börja utreda dem direkt. Det är helt uppenbart att när vi inte börjar arbeta med ärendena direkt så minskar våra möjligheter att klara upp brotten.

Istället vill Mats Löfving lägga ett stort ansvar på bankerna när det gäller att förhindra och stävja brottsligheten på Internet.

– För det första är det så att vi hela tiden kan försöka jobba smartare och få mer gjort med de resurser vi redan har. Sen är det en fråga om att de som förmedlar sådana här tjänster måste bygga tekniska lösningar som gör att det är svårt att begå brott.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".