Stig Andersson kommunalråd i Finspångs kommun
Finspång

Andersson besviken efter avslag i HD

Uppdaterad version 10:46

– Jag trodde att det skulle prövas på nytt eftersom det är så viktigt för alla ks-ordföranden i landet så jag är oerhört besviken, det säger Stig Andersson (s), kommunstyrelsens ordförande i Finspång, efter att Högsta domstolen nu avslagit hans begäran om prövningstillstånd. 

Det var i oktober 2005 som Stig Andersson, i egenskap av Finspångs kommun högsta politiker, dömdes till böter efter att tingsrätten slagit fast att han bar det yttersta ansvaret för den bristande säkerheten vid ett rivningsarbete på Svälthagsskolan 2003, då en person omkom.

Får inte ingripa
Domen fastslogs senare även av hovrätten, men själv har Stig Andersson hela tiden hävdat att han som politiker inte kan hållas som ansvarig för olyckan.

– Det är en tjänstemannafråga. Även om jag hade åkt förbi den här rivningen och sett att man inte gjorde det på ett korrekt sätt så kan ju inte jag gå in som politiker och säga att ni måste sätta upp skydd och så vidare. Det får ju inte jag göra. 

Andra kan dömas
Han säger också att han tror att HD:s beslut att inte pröva domen kommer att få andra följder:

– Konsekvenserna bli ju att man kommer att kunna döma kommunstyrelseordföranden i sådana här sammanhang i fortsättningen och i medelstora kommuner som Finspång tror jag att det betyder att man kommer att tänka sig för  både en och två och tre gånger innan man väljer att bli kommunstyrelsens ordförande. 

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".