Linköping

Många arbetar ideellt efter pensioneringen

Trots pensionering tar inte arbetslivet slut för många människor. Varannan pensionär fortsätter att jobba oavlönat i föreningslivet.

Kvinnor väljer ofta Svenska kyrkan eller någon pensionärsförening, medan männen ofta engagerar sig i förutom pensionärsföreningar, även idrotts- och boendeföreningar. Det visar forskning som professor Eva Jeppsson Grassman vid Linköpings universitet har gjort, rapporterar Svenska Dagbladet.

Forskningen visar att kvinnor över 75 år eller äldre är den grupp som jobbar mest - cirka var tionde ägnar 60 timmar i månaden åt hjälparbete utanför det egna hushållet. 

– Det är en myt att vi inte skulle vara hjälpsamma i ett välfärdsland som vårt. Pensionärerna utför ett omfattande frivilligarbete och informellt oavlönat arbete. Det ökar och de gör flest timmar av alla, säger Jeppsson Grassman till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".