Peter Borring, vice ordförande i LRF Östergötland.

Svenskproducerat - lösning för att möta vattenbristen globalt sett

Lantbrukarnas riksförbund ser stora möjligheter för det svenska jordbruket i framtiden.

Den befarade vattenbristen i delar av världen, delvis orsakad av den stora importen av livsmedel därifrån gör att den svenskproducerade maten har framtiden för sig anser LRF i Östergötland. 

Peter Borring är vice ordförande i LRF Östergötland och säger att så närproducerat som möjligt är att föredra.

- Det blir minst påverkan på miljön, vatten och klimatfaktorer.

Importen av varor bland annat livsmedel ifrån länder där man idag har ont om vatten ställer till stora problem och många människor hotas av att stå utan vatten i framtiden.
Det går åt enorma mängder sötvatten för att producera mat, kläder och andra varor som bland annat importeras till Sverige.

Situationen kommer enligt internationella vattenforskare att bli ännu värre när människor i utvecklingsländerna får en bättre levnadsstandard, något som innebär en högre vattenanvändning.

En större konsumtion av svenskproducerade varor minskar trycket på vattenresurserna utomlands.
Men mycket av fodret till de djur som används i till exempel köttproduktion i Sverige är importerat och baserat på soja.

Hur närproducerat är det ?

- Det kanske är så i framtiden att vi inte har möjlighet att importera soya så mycket som vi gör utan att vi måste hitta andra proteingrödor för att ersätta den med, säger Peter Borring.

Han tror också att frakterna kommer att bli för dyra i framtiden och att det finns mycket som är självklart idag som det finns anledning att fundera över.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".