Många unga har självmordstankar

Många svenska barn mår dåligt och har ingen att prata med om sina problem. Det konstaterar BRIS, Barnens rätt i samhället, som idag presenterat en sammanställning av sina kontakter med barn och unga under förra året.

– Det vi kan se är att många saknar närvarande vuxna omkring sig, säger Gunnel Jonsson på Bris Öst i Norrköping

Sammanlagt tog BRIS emot 21 400 telefonsamtal och mejl unde förra året. Av dem gällde nästan 2000 självmordstankar och det är fyra gånger fler än för fyra år sedan och fler än någonsin tidigare:

– Det är väldigt, väldigt allvarligt och vi tycker att det är jätteviktigt att vuxna runtom i Sverige får veta hur det ser ut. För de här barnen kan många gånger vara tysta. De kanske inte är så stökiga eller gör så mycket väsen av sig, säger Gunnel Jonsson.

Det vanligaste samtalet till Bris kommer från en flicka i 14-årsåldern och handlar om konflikter i familjen eller problem i kamrat- eller kärleksrelationer. Allt fler samtal handlar också  om psykisk ohälsa och många barn beskriver en mycket stor ensamhet.

– De kanske har försökt prata med en vuxen, men känt att de inte nått fram. Ibland känner de att de vuxna inte tror på dem och ibland har de inte ord för att tala om hur de mår.


Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se
Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista