Mindre barngrupper diskuteras

Frågan om mindre barngrupper i förskolan diskuteras nu i flera av länets kommuner. Regeringen vill samtidigt att nationella riktlinjer införs för hur stora barngrupperna ska vara på dagis.
Förskoleministern Lena Hallengren kommer inom kort att ge Skolverket uppdrag att formulera rekommendationerna. - Om man från politiskt håll tycker att barngrupperna är för stora kan man med rekommendationer tvinga ned dem, säger Mattias Sjöstrand, undervisningsråd på Skolverket. Men han säger samtidigt att det kan vara svårt att veta vad som är en lämplig gruppstorlek. I en intervju i Svenska Dagbladet säger förskoleminister Lena Hallengren att regeringen vill införa nationella riktlinjer för att komma åt problemet med stora barngrupper och låg personaltäthet i förskolan. Ett tal som nämns i regeringens budget är i genomsnitt 15 barn per tre heltidstjänster, men om det blir den siffra som ska stå som grund i de allmäna råden är inte klart ännu. Syftet med rekommendationerna är att kommunens politiker o missnöjda föräldrar ska kunna luta sig mot dom allmäna råden. Enligt Skolverkets senaste undersökning har förkolorna i landet i genomsnitt 17, 4 barn per grupp. Frågan diskuteras just nu i blandannat Norrköping. Vänsterpartiet där menar att kommunen måste sätta upp regler om gruppstorlek och personaltäthet. Men att ha mindre grupper och mer personal kommer att kosta för kommunerna. - I vissa kommuner har man ett besvärligt ekonomiskt läge. Men ofta är det lokalerna som är själva problemet. Kommunerna har inte tillräckligt med lokaler, säger Mattias Sjöstrand.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".