Glesbygdsverket: Ta ert ansvar, statliga bolag!

Statliga bolag, som Posten och Apoteket, bör ta ett större ansvar för att behålla den offentliga servicen i glesbygden. Det föreslår Glesbygdsverket i en rapport som de lämnade till regeringen i veckan.
Glesbygdsbefolkningens tillgång till post, apotek, systembolag och Svenska Spel har inte blivit bättre under det senaste året. Snarare tyder det mesta på att antalet lanthandlare fortsätter att minska och därmed även annan service. Det skriver Glesbygdsverket i sin rapport om utvecklingen av offentlig service i gles- och landsbygdsområdena under 2002. Under 2001 minskade antalet dagligvarubutiker i glesbygden med 70 stycken eller 3 procent i Sverige. Enligt rapporten finns det ingenting som tyder på att det har skett annat än en fortsatt minskning under 2002. Något som är ett stort problem eftersom de statliga bolagens service bygger på att det finns en fungerande lanthandel. Om en butik läggs ner finns det ofta ingen annan som kan ta över de ombudsfunktioner som funnits i butiken. Ett annat problem som kvarstår är att många ombud upplever bolagens krav på att de ska ha en viss omsättning som alltför höga. Samtidigt avslås många lanthandlares ansökningar om att bli ombud, framförallt för Svenska Spel. Glesbygsverket föreslår därför regeringen att de statliga bolagens regler bör skärpas för att ta större hänsyn till glesbygdens speciella förhållanden, istället för att fokusera på vinstkrav och lönsamhet. Även etableringar av nya stormarknader bör begränsas eftersom de är en starkt bidragande orsak till den fortsatta minskningen av glesbygdsbutiker och därmed också den offentliga servicen i området, skriver Glesbygdsverket i sin rapport till regeringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".