Utökade bälteskontroller i veckan

Länets trafikanter bör vara extra nog med att använda bilbältet den här veckan. 93% av östgötarna använder bälte men det är inte gott nog. Polisen, NTF och Vägverket samarbetar nu för att få fler att knäppa på sig bältet.

– Det är så att bältesanvändningen fortfarande inte är tillräckligt hög. Det är många av dem som omkommer som har slarvat med bältet och även många som skadas svårt som inte har haft bälte. Det är en grupp som är svår att nå ut till som är män. De slarvar ofta med bältet och råkar väldigt illa ut när det väl händer något, säger Cege Sjöström på NTF.

Inte bra nog
Av de omkring 300 bilister som dödas i personbil under ett år har drygt 40 % inte använt bälte vid olyckstillfället, enligt Vägverket. I singelolyckor var två av tre män och en av fyra kvinnor obältade.

Bilbältesanvändningen i Östergötland ligger på 93 % men under den här veckan ska den siffran öka.

– 93 procent låter ju bra men de där 7 procenten är väldigt många. Det är mellan 12 000 och 15 000 resor som varje dag görs av förare som har alkohol i kroppen och det motsvarar 0,2 procent. Här är det 7 procent så det är väldigt många, säger Sjöström.

Välkommen satsning
Linköpingsbon Annelie Eriksson tycker att det är bra att polisen nu fokuserar på bilbältet.

– Det låter väl bra om det är så att folk inte använder bältet.

Använder du själv bälte?
– Alltid.

... oavsett körsträcka?
– Ja, faktiskt.

Anton Frank
anton.frank@sr.se