Görtz (s) tror inte på sparförslag

Socialdemokraterna i landstinget sågar det sparförslag som landstingsledningen presenterade igår. 172 tjänster ska bort främst genom att man inte tillsätter vakanta platser.

Men Irma Görtz (s) saknar konsekvensbeskrivningar och tror inte att man faktiskt kommer att lyckas spara in pengarna.

326 miljoner kronor ska sparas in under två år. Verksamhetscheferna och landstingsdirektören Barbro Naroskyin presenterade igår förslag på hur det ska gå till. Bland annat ska 172 tjänster bort.

Chefer har saknat styrning
Landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (m) skyllde igår landstingets stora underskott på verksamhetscheferna som inte börjat spara i tid. Men Görtz tycker att Morell har ett ansvar för chefernas agerande.

– När man inte får någon styrning och inga direktiv från politiken utan bara får besked som verksamhetscheferna fick förra året, att pengar inte är något problem, då kör man ju så klart, säger Görtz.

Om ni skulle sparat hur skulle ni gjort?
– För det första hade vi börjat tidigare. Det ekonomiska läget nu är allvarligare än 2003 när vi tvingades till ganska drastiska åtgärder. Jag konstaterar att det finns väldigt lite konsekvensbeskrivningar i det här förslaget. Vad får det här för konsekvenser för östgötarna?

Inte realistiskt
Målet är att man ska spara in hela underskottet på två år men Görtz ställer sig tveksam om man faktiskt kommer att göra det genom det presenterade förslaget.

– Jag ifrågasätter realismen i förslaget och det gör också vår tjänstemannaledningen eftersom man skriver att det finns verksamheter som troligen får komma med kompletteringar och preciseringar. Jag tycker att jag redan på pappret ser en stor tveksamhet i det här förslaget.

Lotta Karlsson
lotta.m.karlsson@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Mer om landstingets besparingar: