DO granskar städföretag i länet

Två av de företag i Östergötland som sa ja till så kallad invandrarfri städning i Sveriges Radios stora undersökning av städbolag i landet förra året ska nu granskas av DO.

Städbolagen svarade ja på frågan om man kan beställa städning utförd av enbart svenska lokalvårdare.

Diskrimineringsombudsman Katri Linna tycker att svaren är så anmärkningsvärt att man nu har inlett en tillsyn.

-Det fanns en oroväckande indikation hos ett antal stora städföretag om att man var beredd att diskriminera arbetssökande och anställda i och med att man var villig att ställa upp på kundens krav att enbart skicka svensk personal.

Fem av sju städbolag i länet gick med på kundens krav
Det var i slutet av förra året som Sveriges Radio genomförde en större granskning av städbolag runt om i landet.
På frågan om företaget kunde erbjuda städning utförd av enbart svenska lokalvårdare svarade över hälften av de 60- tal företag som vi kontaktat att det var okej.

I Östergötland var det fem av sju städbolag som svarade ja.

Bolag som bryter mot lagen riskerar böter
Nu kommer alltså ombudsmannen mot etnisk diskriminering att se över sex av dom företag i landet som var beredda att garantera personal med enbart svensk bakgrund, varav två av dom finns i Östergötland.

Städbolagen ska svara på ett antal frågor om hur man idag arbetar för att förebygga diskriminering och hur man gör för att undvika att detta händer igen.

Svaren ska lämnas inom två veckor och i mitten av sommaren kommer DO att ställa samman en rapport om uppgifterna.

Är det något företag som inte vill agera enligt lagen mot etnisk diskriminering kan det bli tal om vite men Katri Linna hoppas inte att det ska behöva gå så långt.

Lisen Elowson Tosting
lisen.tosting@sr.se