Sportlov med Grieg för unga musiker

För tredje året i rad övar sportlovsorkestern i Norrköping. Det är 78 högstadie- och gymnasieungdomar från hela Östergötland som tillsammans med dirigenten Cecilia Rydinger Alin ägnar sportlovet åt klassisk musik.

I fiolens förstastämma i orkestern sitter Henrik Mårtensson från Norrköping och Jenny Augustsson från Linköping. Båda har varit med i sportlovsorkestern tidigare.

– Det brukar vara roligt. Det är kul att Cecilia är dirigent i år och roligt att träffa folk från olika städer, inte bara Linköping utan Norrköping, Motala och Mjölby, säger Jenny Augustsson.

– Man lär sig mycket. Man får se hur det är att sitta i en proffsorkester. Vi har ju proffscoacher som sitter i stämman och hjälper oss, säger Henrik Mårtensson.

Inte svårt att tacka ja
I år är står bland annat Griegs I bergakungens sal på repertoaren. Det ska bli två konserter. En i De Geerhallen i Norrköping och en i Finspång folkets hus.

I år är det Cecilia Rydinger Ahlin, professionell dirigent sedan 20 år, som håller i taktpinnen.

– Jag tackade ja på en gång för jag tycker att det är roligt att jobba med unga människor och jag veta att det finns en bra organisation här.

Hur känns det inför konserterna?
– Än så länge är vi tidigt i processen och vi har ganska mycket arbete kvar men jag känner att alla ungdomar har lagt ribban lika högt som jag så jag är övertygad om att det kommer att bli två väldigt bra konserter.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se