Norrköping

Facket informerar restaurangelever

För att bättre förbereda gymnasieeleverna på hotell- och restaurangprogrammen att det är en tuff yrkesbransch som väntar dem, tar deras lärare facket till hjälp.

När Hotell- och restaurangfacket besöker länets skolor kan de informera bland annat om vilka rättigheter man har som anställd i branschen.

– Vi vill ju att våra elever ska känna till vad facket står för och vilka rättigheter de har när de kommer ut så att de vågar säga ifrån, säger Mats Carlsson som är studierektor för hotell- och restaurangprogrammet på John Bauergymnasiet i Norrköping.

Arbetar extra
– Många av eleverna, framförallt i årskurs tre, arbetar extra under kvällar och helger och återkommer många gånger till skolan med en känsla av att det inte känns riktigt bra, berättar han.

För Hotell- och restaurangfacket är de här möjligheterna att informera värdefulla, och man tackar med glädje ja till skolornas inbjudan.

– Det är väldigt tufft i branschen och det är mycket viktigt att de får den här informationen så det inte blir lurade på arbetsplatserna, säger Fredrika Tammaru som är ett av de fackliga ombuden som besöker olika gymnasieskolor runt om i länet.

Rättigheter vid extrajobb
Om ett par veckor får Mimmi Andersson och hennes klasskamrater på John Bauergymnasiet i Norrköping besök av facket. Mimmi Andersson läser till kock och tar studenten i vår. Hon tänker ta väl vara på tillfället:

– Jag vill ju mest veta vad jag har rätt till för lön när jag börjar jobba efter gymnasiet, vad det är för ob-tillägg, hur många timmar man ska jobba, vilken hjälp man kan få om det blir några problem. Just nu känns det också viktigt att veta vad man har för rättigheter när man jobbar extra, säger hon till SR Östergötland.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se