Söderköpings kommunhus
Östergötland

Färre kommuner erbjuder sommarjobb

Skolungdomar i Motala, Vadstena och Åtvidaberg kommer inte att erbjudas några feriejobb av kommunerna i sommar.

Det visar en undersökning som Sveriges Radio Östergötland gjort.

I övriga kommuner, förutom Mjölby, kan ungdomar söka till ungefär lika många platser som sommaren 2007 och i Söderköping erbjuder kommunen sommarpraktikplatser.

I Söderköpings kommun har man valt en annan väg. Istället för vanligt sommarjobb kan man där få en sommarpraktikplats. Kristina Holm som är ungdomskonsulent tror att det är bra att man kan erbjuda en plats för att ungdomarna skall få inblick i hur det kan vara att arbeta.

- Tyvärr är det så idag att många ungdomar går ut gymnasiet utan arbetslivserfarenhet, det här är ett sätt att hjälpa dem, säger Kristina Holm.

I Mjölby kommun försvinner 32 feriejobb jämfört med förra sommaren och i Motala, Vadstena och Åtvidaberg blir det inga sommarjobb alls att söka.

I övriga kommuner är det inga större skillnader i antalet platser som inte heller blivit fler, för efter att statsbidraget försvann har kommunerna fått dra ner på sommarjobben.

Maria Turdén
maria.turdén@sr.se

Sommarjobb i kommunerna

Antal jobbplatser i kommunerna   2008 ( 2007 )

Linköping 200  (220)
Norrköping 250  (cirka 230)
Motala 0  ( 0 )
Mjölby 55  (87)
Finspång 100 (113)
Valdemarsvik ? (47)
Vadstena 0 (15)
Åtvidaberg 0 (22)
Boxholm 87 (87)
Ödeshög 24 (?)
Kinda ? (38)
Ydre 13 (13)
Söderköping 80-100 sommarpraktikplatser

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista