1 av 2
Stefan Arrelid
2 av 2
Kemal Muheljić, ungdomsledare i Hageby IF
Norrköping

"Alla ska kunna spela fotboll där de bor"

I Norrköping ska kommunen nu bjuda in representanter från de båda fotbollsklubbarna IF Sylvia och Hageby IF för att diskutera svårigheten med att rekrytera ledare i kommunens invandrartäta delar.

– Ambitionen är att alla ska kunna spela fotboll där de bor och går i skola, säger Stefan Arrelid (mp), ansvarigt kommunalråd i Norrköping.

Det är de båda fotbollsklubbarna Hageby IF och IF Sylvia som, i ett brev till kommunen, nu vädjar om hjälp. Enligt klubbarna är problemen med att rekrytera ledare bland föräldrarna i de invandrartäta områdena i Norrköping så stora att kommunen på sikt riskerar att stå helt utan ungdomsfotboll där. 

På kommunen säger man sig vara medveten om problemen. I höstas antogs ett fritidspolitiskt program där det bland annat står att alla, oavsett bakgrund ska ha rätt till en utvecklande fritid och att kommunen ska kunna erbjuda fritidsaktiviteter i bostadens närhet i samtliga stads- och kommundelar i Norrköping: 

– Just idag är vi väl inte där, men det här fritidspolitiska programmet sträcker sig ju ett antal år framåt och under den tiden ska vi uppfylla de mål som skrivs i programmet, säger Stefan Arrelid.

Kemal Muheljić hör till undantagen. Han har just börjat träna sina döttrars fotbollslag i Hageby och han tror att det är svårigheter med språket som ligger bakom problemen att hitta ledare bland invandrarföräldrarna.

– Kanske är de inte tillräckligt bra på svenska och då kan det bli missförstånd mellan barnet och dem själva, säger han.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".