Östergötland

Omfattande skogsskador efter helgens storm

Helgens oväder orsakade stora skador på skogen, framförallt i den södra länsdelen. Det visar en första uppskattning som Skogsstyrelsen gjort.

– Vi har noterat skador söder om östgötaslätten, i Kinda- och Boxholmstrakten finns det en hel del skador, säger Håkan Gustafsson, regionchef på Skogsstyrelsen.

Det blåsiga vädret i helgen resulterade i strömavbrott på många håll, bussar fick ersätta tåg som blev stående och det var svårt att nå larmnumret 112.

I skogen ligger träden på vissa håll som ett enda stort plockepinnspel. Enligt Skogsstyrelsen orsakade stormen årets hittills värsta stormskador. SMHI varnar för nya stormar i veckan vilket gör att Skogsstyrelsen avvaktar att göra en samlad inventering av skadorna.

Samtidigt uppmanas skogsägarna att vara försiktiga när man nu ska ta hand om träden.

– Det är det farligaste skogsarbetet man kan ägna sig åt. Det är enorma krafter som finns i träden, säger Håkan Gustafsson, regionchef på Skogsstyrelsens kontor i Linköping.

Grundregeln är att skogsägarna skaffar maskiner som gör jobbet, idag är det, enligt Gustafsson, få människor som har rätt utbildning.  

– Vi har ju en vision att ingen ska göra sig illa men många är ändå ute och jobbar. Det är alltför vanligt att de inte har rätt utbildning. Framförallt är det farligt att jobba själv, man ska absolut inte underskatta problemet.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se