Norrköping

Modern teknik krossar njursten

Avdelningen för njurstensbehandling har flyttat från Linköping till Norrköping och på kuppen blivit landets modernaste. Ny teknik för sex miljoner kronor har köpts in och idag invigdes den nya avdelningen på Vrinnevisjukhuset.

Det är flera maskiner som köpts in, bland annat två lasrar som kan användas för att ta bort njursten på patienter och ett ultraljud som används för att lokalisera stenarna.

Men kronan på verket är den nya njurstenskrossaren som kostat ungefär fem miljoner kronor. En röntgenapparat och en kanon som skjuter ut elektromagnetiska ljudvågor mot njurstenen.

– När  jag pratar med folk i telefonen samtidigt så brukar de fråga om inte snickaren kan sluta spika så att de hör vad jag säger, säger överläkaren Hanne Bek Jensen.

Hela konceptet
Ungefär 3000 gånger eller i en halvtimme beskjuts njurstenen med ljudvågorna sen har stenen förhoppningsvis krossats.

Njurstensavdelningen har flyttat från Linköping till Norrköping, en gammal kvarleva från sturkturförändringarna 2003-2004, och på köpet fått helt ny utrustning för omkring sex miljoner kronor som gör avdelningen till landets modernaste.

– Vi har den bästa tekniken så det blir lindrigare för patienterna. Vi har hela konceptet. Vi kan alla de olika möjligheter man behöver för att handlägga stenpatienter med modern behandling, säger Hanne Bek Jensen.

Förutom njurstenskrossaren och lasrarna har avdelningen nu dd-teknik i de kameror som man använder för att titta i urinblåsan i jakt på njurstenar.

– Det är mycket bättre bild, man ser fantastiskt bra, säger Hanne Bek Jensen.

Landstingen måste hjälpas åt
Med landets modernaste teknik finns utrymme att våra fler än bara östgötar.

– För närvarande har vi ett underlag på mellan 400 och 500 behandlingar per år men det finns kapacitet för mer om det skulle behövas.

För ett landsting med minst sagt ansträngd ekonomi är alla patienter som kommer från andra landsting och som man får betalt för välkomna.

– Jag tror att vi måste se mer av det här framöver. Att vi hjälper varandra med våra toppar och dalar så att säga, säger landstingsrådet Marie Morell.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se