Östergötland

Flickor föreslås få cancervaccin

Redan nu i höst kan flickor i årskurs fem och sex komma att bli vaccinerade mot de virus som kan orsaka livmoderhalscancer senare i livet. Det är Socialstyrelsen som nu föreslår att vaccinet ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet för barn. 

– Det här är ett bra förslag, säger Göran Hermansson, barnhälsovårdschef och ordförande i expertgruppen för vaccinationer inom landstinget.

Omkring 450 kvinnor i Sverige drabbas varje år av livmoderhalscancer och varje år dör omkring 150 kvinnor i sjukdomen som orsakas av sexuellt överförbara virus. Virus som enligt Göran Hermansson är betydligt vanligare än vad många kanske tror.

– Man räknar med att vid 26 års ålder har alla som varit sexuellt aktiva haft viruset, men man vet inte vilka som reagerar och utvecklar cancer. De allra flesta får en infektion, andra får cellförändringar och av dem får några cancer. Det är en halv procents risk för en kvinna att få livsmoderhalscancer, säger Hermansson.

Reducerat pris för äldre
För att vaccinet ska ha någon effekt är det viktigt att det ges tidigt före den sexuella debuten. Därför föreslår nu Socialstyrelsen att vaccinationerna ska ges till alla flickor i årskurs fem och sex. Äldre flickor ska dock också kunna vaccinera sig till reducerat pris. Det anser Göran Hermansson att de ska göra, ju tidigare desto bättre.

– Har man haft sin sexdebut finns ju alltid risken att man fått åtminstone ett av de två virusen som det handlar om. Och har man otur kan man ha fått båda. 

Cellprovskontroller
Nu finns det inte bara fördelar med vaccinationerna. Kritiker har bland annat hävdat att de kan leda till att kvinnor känner sig så trygga att de inte går på de cellprovskontroller de kallas till.

- Ska man ha bra effekt så ska man dels ta vaccinet och dels gå på kontrollerna, säger Göran Hermansson.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".