Östergötland

Besparingsplaner inom landstinget klubbade

Landstingsstyrelsen beslutade i går att godkänna de besparingsåtgärder som tagits för att komma till rätta med underskottet på över 320 miljoner kronor.

Åtgärderna, som har tagits fram av centrumcheferna själva och landstingsdirektören, innebär bland annat att 172 heltidstjänster inom landstinget ska bort och att antalet vårdplatser på flera olika kliniker minskas.

Privatisering av närsjukvård
Landstingsstyrelsen sade också ja till en privatisering av närsjukvården i Finspång. Det personalägda bolaget Närsjukvården i Finspång AB kommer att få teckna ett femårigt avtal med landstinget. Enligt det avtalet ska närsjukvården i Finspång drivas enligt samma kriterier som annan landstingsdriven verksamhet och det bolag som tar över har samma krav på tillgänglighet och kvalitet som landstinget i övrigt.

Även Berga vårdcentral i Linköping ska enligt ett beslut av landstingspolitikerna övergå i alternativ driftsform. Vårdcentralen har haft svårigheter att rekrytera läkare och har fått anlita hyrläkare i stor utsträckning. Närsjukvården i centrala Östergötland har därför gjort bedömningen att en upphandling skulle underlätta rekryteringen av ordinarie läkare.

Fler vårdunderskott
Det är inte bara östgötalandstinget som dras med underskott inom vården. En sammanställning som tidningen Dagens Medicin har gjort visar att hälso- och sjukvården i Sverige går back med sammanlagt 2,5 miljarder kronor. Östergötlands underskott med 328 miljoner kronor är det tredje största, bara i Skåne och i Stockholm är siffrorna värre.

Jönköping, Västmanland och Västra Götaland är de tre enda landstingen som har klarat att hålla sin hälso- och sjukvårdsbudget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".