Norrköping

Oro för muddring i Bråviken

Flera miljöorganisationer, Naturskyddsföreningen och Jordens vänner, är kritiska till muddringen av Bråviken. Dessutom är Fiskeriverket oroligt för att fiskbeståndet i Bråviken ska påverkas negativt.

Det framgår av de synpunkter som har kommit in till Miljödomstolen som skall ta ställning till ärendet.

Det är Norrköpings kommun och Sjöfartsverket som ansökt om att få bredda inloppet till Norrköpings hamn för att kunna ta emot större fartyg.

Påverkar livet
Omfattande muddringsarbeten och sprängningar måste i så fall göras på botten, det rör det sig om tre miljoner kubikmeter lera och ungefär 300 000 kubikmeter berg som ska sprängas och grävas bort.

Göran Esbjörnsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrköping, tror att muddringen i sig kommer påverka livet under ytan i Bråviken i och med grumligare vatten, men är också kritisk till idén att lägga muddermassorna vid naturreservatet Esterön. Istället vill föreningen lägga massorna på land eller längre ut på redan döda bottnar i Östersjön.

Fortplantning
Även Fiskeriverket är skeptiskt till muddringen och skriver i sitt yttrande att den fisk som fortplantar sig i Bråviken, bland annat gös och strömming kommer att påverkas negativt, och vill att man samtidigt gör kompensationsåtgärder, till exempel i form av utplantering av fisk.

Fiskeriverket, liksom Naturskyddsföreningen, oroas också över de gifthalter av bland annat kvicksilver och PCB som uppmäts i bottensedimenten.

Oätbar fisk
Göran Esbjörnsson på Naturskyddsföreningen minns vad som hände vid tidigare muddringar, då fisken i Bråviken blev klassad som oätbar på grund av gifter som frigjorts.

- Man kan ju börja undra om det finns risk för en ny svartlistning av fisk när man börjar röra runt i muddermassorna, säger Göran Esbjörnsson.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista