Klart med nya tåg till Tjustbanan

Uppdaterad 16:55
Idag skrev Östgötatrafiken och inblandade parter i Kalmar län på ett avtal om att köpa in nya tåg till Tjustbanan.

Tågen sätts i trafik 2010 och då ska turerna mellan Linköping och Västervik utökas. Nu vill man förmå staten att satsa pengar på upprustning av banan och det ska ske genom ökat resande på sträckan.

– All erfarenhet säger att med nya fordon och med en bra täthet i trafiken så får man upp åkandet mellan orter som ligger så pass långt ifrån varandra som Linköping och Västervik. Vi kommer att få se en ganska kraftig resandeutveckling. Det är vår bedömning, säger Ulf Nilsson ordförande för länstrafiken i Kalmar.

Upp till staten att rusta upp
Upgörelsen har kommit till stånd genom att Kalmarlandstinget och Västerviks kommun satsar ekonomiskt lite mera på tåginköpen, än som sagts tidigare och det gör, nu säger en nöjd Harald Hjalmarsson kommunalråd i Västervik, att trafik- och fordonsfrågoprna på Tjustbanan är lösta, och nu återstår statens upprustning av banan.

– Det här ökar trycker på regeringen inför hösten infrastrukturproposition. Det fanns tidigare 250 miljoner för upprustningen och nu lägger vi trycket på dem och visar att vi är beredda att ta vårt ansvar. Nu måste staten och regeringen ta sitt ansvar, säger Ulf Nilsson.

Landstingsstyrelsen har sagt nej
Av allt att döma kommer Kalmar län att stå för större delen av kostnaden för de nya tågen.

Östgötatrafiken har sedan tidigare fått bestämda direktiv från landstingsstyrelsen i Östergötland att inte betala några pengar för inköp av nya tåg.

Lennart Ackling
lennart.ackling@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista