Östgötateatern jubilerar med klassiker

Med en fantasifull blandning av gammalt och nytt sätter Östgötateatern upp Romeo och Julia som en del av sitt 100-årsjubileum.

Shakespeares välkända drama har förlagts i en kommande framtid där ett teatersällskap kämpar med enkla medel att få berätta legenden om dom unga älskade som lägger sina liv i varandras händer.

– Det centrala för oss har varit att på något sätt hitta en ram där den här historien kan blomma och där skådespelarna kan blomma, säger regissören Tereza Andersson.

Sverigepremiär i Norrköping
Shakespeares kanske största klassiker är från slutet av 1500-talet. Det dröjde nästan 200 år, till 1776, innan den spelades i Sverige för första gången. Då sattes den upp just i Norrköping och när Östgötateatern fick en fast ensemble 1947 var Romeo och Julia den första pjäs man satte upp.

Så det är inte så svårt att förstå varför man nu väljer att visa klassikern igen när teaterhuset firar 100 år i år.

Romeo, till vardags Jesper Barkelius, har sin förklaring till varför pjäsen fortsätter att leva vidare.

– Jag tror att många känner igen sig i den här första kärleken. Den är så ren och så oskuldsfull så allting annat blir oviktigt.

Kärleken leder till katastrof
Julia gestaltas av Karin Oscarsson.

– Ung, naiv tonårstjej som inte riktigt har fattat det här med kärlek förr än hon träffar Romeo. Hon blir blixtförälskad och de lägger i princip sina liva i varandras händer.

För att vara tillsammans trotsar Romeo och Julia sina familjer som strider mot varandra men deras kärlek leder dem mot en katastrof och till sist avslutar Claes Weinar pjäsen med de berömda orden:

– Aldrig har en historia rört oss så som den om Julia och Romeo.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se