Linköping

Skarp kritik mot långsamt socialkontor

Länsstyrelsen riktar nu skarp kritik mot socialkontoret i Linköping. Anledningen är det tog över ett år att utreda ett fall rörande en pojke med sociala och psykiska problem. Under tiden hann pojken bli myndig och då lades utredningen ner utan åtgärder.

– Kritiken om att det här tagit för lång tid och om att vi kunde varit mer aktiva är berättigad, säger Jonny Schön som är tillförordnad socialchef i Linköpings kommun.

Det kom in två anmälningar till Linköpings socialkontor om den då 17-årige pojken 2004. Anmälarna uttryckte oro för pojkens situation och misstänkte missförhållanden i hemmet.

Ovårdad och totalt förfall
En av anmälningarna kom från pojkens skola. De beskrev pojken som ovårdad, med dålig hygien, mycket frånvaro och i totalt förfall. Socialkontoret i Linköping utredde ärendet, i 14 månader, och sedan avslutades utredningen utan någon åtgärd.

Orsaken enligt socialtjänsten var att man inte kunde komma i kontakt med pappan som pojken bodde hos.

I utredningsunderlaget kan man läsa att pojken under stora delar av sin uppväxt inte fått sina basala behov tillgodosedda av föräldrarna och att det lett till brister i pojkens psykiska hälsa. I utredningen uttrycker socialkontoret också oro för att pojkens hälsa kan försämras ytterligare.

”Oacceptabelt idag”
Pojken fick flera gånger vårdas på sjukhus för psykiskt lidande och emellanåt var han deprimerad och helt okontaktbar. Men socialkontorets allt för långa utredningstid gjorde att pojken hann fylla 18 år innan någonting han göras. När hav blev myndig la socialkonter ner ärendet.

Länsstyrelsen riktar nu skarp kritik mot socialkontoret i Linköping för att utredningen tog så lång tid. Enligt lagen ska liknande ärenden skötas på mindre än fyra månader.

– När det gäller utredningstiderna är vi ännu inte i fas så att vi uppfyller lagstiftningen. Men vi följer det här månad för månad för det är oacceptabelt som det är idag, säger Jonny Schön.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

"Det är oacceptabelt som det är idag."

- Jonny Schön, tf socialchef

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".