Norrköping

Långtidsarbetslösa tränas till arbete

I Norrköping har ett nytt projekt fått flera kvinnor att lämna bidragsberoende för studioer och arbete.

Med hjälp av mycket stöd, så väl utbildning som fysisk träning, ska kvinnor som varit arbetslösa under en längre tid komma ut i jobb, studier eller praktik.

– Nu känner jag mig mer motiverad än om jag bara hade gått hemma. Att bara gå hemma med bidrag är inte roligt. Så jag tycker att det här ger mig mycket faktiskt, säger en av deltagarna Liselotte Karlsson.

Samtal och träning
Det är 31 kvinnor som valts ut i kvinnoprojektet av arbetsmarknadskontoret. Projektet har pågått sedan början av juli förra året. Tanken är att kvinnornas lust till lärande ska väckas och leda dem vidare från arbetslösheten.

Det handlar om kvinnor som stått utanför arbetslivet länge, mellan 5 och 15 år, och inte har någon fullständig utbildning. Därför måste man börja med att stärka jagkänslan.

– Vi arbetar mycket med att stärka deras självförtroende och självkänsla. Vi försöker motivera dem att våga söka vidare till utbildning eller arbete, säger projektledare Petra Blom.

Hoppas på 70 %
En vanlig dag består av undervisning i grundämnena, samtal i grupp eller enskilt, och varvas också med friskvård som gympa, styrketräning och promenader för att få kvinnorna att må bättre både psykiskt och fysiskt.

Hittills har arbetet slagit väl ut, elva kvinnor har redan börjat studera och vet vad de vill göra i framtiden. Projektet som stöds av Norrköpings kommun pågår i ett år med eventuell förlängning. Målet är att 70 % av kvinnorna ska vara ute i arbete, praktik eller studer efter ett år. Något som kan bli lite tufft, tror Petra Blom Andersson.

– Når vi 70 procent har vi gjort det bra men får vi bara ut några tjejer så är jag ändå jättenöjd för varje individ som kan komma vidare är en vinst, både för tjejen och för samhället.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".