Linköping

Ikeabedragarna filmade

De personer som tros ligga bakom bedrägeriförsöket på Ikea i Linköping i helgen, blev filmade av varuhusets  övervakningskameror. Nu offentliggör polisen filmerna i hopp om att få in tips om gärningsmännen från allmänheten. 

– Vi har en filmsekvens från en övervakningskamera som visar hur några personer monterar den här utrustningen och vi har också bilder på när samma personer sedan försöker lämna varuhuset, säger Jan Staaf, kriminalkommissarie vid polisen i Linköping.

Det var i lördags runt lunchtid som en anställd på Ikea i Linköping upptäckte en skimningsutrustning på en av varuhusets självscanningsterminaler.

Manipulerar kortläsaren
Med en skimningsutrustning så manipulerar man kortläsaren eller uttagningsautomaten så att man kan läsa av magnetremsan som finns på kontokorten, det här leder till att man i efterhand kan kopiera kortnumren och på så sätt kan bedragarna senare komma åt kundernas konton och pengar.  Men enligt polisen ska bedragarna inte fått med sig några kortuppgifter utan dom finns lagrade i den utrustning som polisen nu undersöker.

God säkerhet
Trots det inträffade menar Ylva Magnusson som är pressansvarig på Ikea i Sverige, att säkerheten på företaget är bra.

- Vi har en god säkerhet och arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra säkerheten. Dom kunder som har frågor och funderingar ska vända sig till sin bank, säger Ylva Magnusson.

Anton Frank
anton.frank@sr.se
Louise Martinsson
loiuse.martinsson@sr.se

Läs mer: