Linköping

Barnfamiljer får vänta länge på utredning

Enligt lagen måste socialtjänsten bli klar med en utredning som rör barn inom fyra månader. Men många barnfamiljer i Linköping tvingas vänta betydligt längre än så. Socialkontoret i Linköping klarar bara ett fåtal av fallen inom den lagstadgade ramen.

– Det är otvivelaktigt så att vara föremål för en utredning från socialtjänsten är någonting som påfrestar hela familjen, säger Niklas Borg (m) ordförande i socialnämnden.

Förlänger med tre månader
I nyheterna igår berättade vi om fallet med en 17-årig pojke och hans familj som i över ett år var föremål för socialtjänstens utredning. Enligt anmälarna hade pojken svåra psykiska och sociala problem

–Det finns säkert några extremexempel där det kan vara väldigt lång tid men det vanligaste är nog att man förlänger med ungefär tre månader ytterligare utöver de här fyra, säger Borg.

Utredningen om den 17-årige pojken tog 14 månader och då la man ner utredningen eftersom pojken blivit myndig.

”Vi har bättre kontroll nu”
Problemet med långa utredningstider är inte nytt i Linköping. I många år har socialkontoret brutit mot lagen som säger att den typen av utredningar får ta max fyra månader.

Niklas Borg skyller delvis problemet på den förre politiska majoriteten men erkänner att de inte har lyckats så mycket bättre nu.

– Vad det gäller utredningstiderna så har vi inte lyckats än. Däremot anser jag att vi har bättre kontroll. Vi har bättre uppfattning månad för månad om hur verkligheten utvecklar sig.

Spelar det någon roll när ni fortsätter att bryta mot lagen?
– Det gör det ju inte men det viktiga här är att nämna att det pågår en massa arbete för att vi ska komma till rätta med det här.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Läs mer om socialtjänstens långa utredningstider:

"... det vanligaste är nog att man förlänger med ungefär tre månader ..."

Niklas Borg om socialtjänstens långa utredningstider.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".