Sjuksköterskor lönekampanjar utan facket

Förra veckan strandade vårdförbundets förhandlingar med arbetsgivarna om ett nytt avtal. I Östergötland är många sjuksköterskor missnöjda med så väl sin lön som med fackets sätt att förhandla.

Nu går de förbi facket och skriver brev till landstingsledningen på egen hand.

Sjuksköterskor på 14 vårdenheter i länet har skickat gemensamma brev till landstinget och berättat att de är missnöjda med sin lön.

– Sista åren har det ju inte hänt så mycket. Det är därför vi nu känner att vi inte orkar vänta längre. Det måste hända lite mer, säger Airi en av dem som skrivit under.

– Vi har fått kritik från fackets håll för att de inte visste om att vi var missnöjda. Det är ett sätt att uttrycka vårt missnöje, säger kollegan Christine.

Missnöje på flera avdelningar
Airi och Christine, som inte vill ställa upp med sina efternamn i radio, arbetar med att vårda för tidigt födda barn och sjuka nyfödda. På deras avdelning finns det anställda med drygt 20 år i yrket som tjänar 23 000 kronor i månaden, plus ob-ersättning.
Nu går löneavtalet med arbetsgivaren ut i vår och då ser sjuksköterskorna chansen att göra sina röster hörda. Direkt till facket och utan facket Vårdförbundet som mellanhand.

– Vi har pratat oss emellan och det har kommit fram att det är väldigt många sjuksköterskor som är missnöjda med sin lön. Nu fick vi veta att det fanns andra avdelningar där man hade likadana tankar. Det var därför vi fick idén att det var bäst att vi går direkt upp till ledningen så att de vet hur vi tänker, säger Airi.

Bättre resultat på egen hand
Fackförbundet Kommunal fick ett kalasavtal för sina medlemmar barnskötarna, säger Christine. I Finland fick sjuksköterskorna igenom ett bra avtal efter att ha hotat med massuppsägningar, något som enligt uppgift nu diskuteras på sina håll även inom landstinget i Östergötland.

Genom att själva skriva brev till arbetsgivaren hoppas sköterskorna få bättre gehör för sina krav än hittills.

– Vi är bara så trötta på det här. Är det aldrig vår tur, säger Airi.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se