Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tiondel av kyrkokollekten går till Posten

Det har blivit dyrare för kyrkoförsamlingar att ta in kollekt till välgörande ändamål. Att sätta in söndagskollekten på postgiro har tidigare varit gratis men kostar numera 35 kronor. Vissa landsortsförsamlingar tvingas därmed betala en tiondel av kollekten till Posten.
Pengar som skulle kunna användas på ett bättre sätt, tycker Britt-Marie Edvardsson, kyrkoherde i Kuddby pastorat på Vikbolandet. - Det är klart att vi inte tycker om det. Nu får vi ta kyrkoavgiften till att betala det här, pengar som skulle kunna användas på ett bättre sätt, säger Edvardsson. Enligt Svenska Kyrkan ger en genomsnittlig kollekt 397 kronor. För att låta pengarna gå vidare till till exempel Lutherhjälpen tar Svensk Kassaservice ut en avgift på 35 kronor. Det innebär på sina ställen att cirka en tiondel av kollekten går till Posten. Fast det är inte församlingsmedlemmarnas kollektpengar som finansierar Postens avgifter, utan det får tas från kyrkomedlen. I Kuddby pastorat som har sju församlingar har man försökt få ner kostnaderna till Posten. Istället för att varje församling sätter in sin egen kollekt, som man gjorde tidigare, görs en gemensam insättning varje vecka. Men det handlar fortfarande om 1 800 kronor per år som Kuddby församling betalar posten för att skicka iväg kollekten. På kyrkokansliet skissar man redan på ett nytt elektroniskt kollektsystem för att slippa Postens avgifter. Det välkomnar Britt-Marie Edvardsson. För kyrkans ekonomi har inte blivit bättre sedan kyrkan och staten gick skilda vägar för drygt tre år sedan. - Det sker en del utträden. I dag rör det sig om ett 20-tal utträden, säger Edvardsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".