Dystra besked för Borensbergsborna

Idag överlämnades de 4792 namnunderskrifter som samlats in i protest mot att Statoilmacken i Borensberg ska läggas ner.

Företagets regionchef tog emot luntan men lämnade inte Borensbergsborna med mycket hopp. Omsättningen på macken är inte tillräckligt bra.

– Den minskar år för år. Ser vi inte att vi kan få tillbaka de investeringar som krävs i och med nya säkerhetskrav så ser vi inte att vi kan göra särskilt mycket för att finnas kvar, säger Mikael Johansson.

Men folkmängden ökar ju i Borensberg
– Ja, men kanske inte i den takten som krävs för att motivera att vi ska stanna kvar.

Vid namnöverlämnandet var både kommunalrådet Eva Isaksson Ribergss och kommunfullmäktiges ordförande Nils Ingvar Graan med på plats.

– Det här är väldigt viktigt för utvecklingen av Borensberg. Kommunen satsar på att bygga ut Borensberg, kommunen tar fram nya tomter och bostäder byggs. Då vill man ha en utökad service, underlaget ökar ju, och då känns det inte så bra att Statoil nu går baklänges istället, säger Graan.

Inga Linköpingsbor utan macken
Macken ska stängas i augusti men det kom inget besked från Mikael Johansson om ifall det blir kvar en obemannad station på platsen. En sådan finns redan från ett annat bolag någon kilometer längre in i samhället.

Mia och Nisse Carlsson är två av Borensbergsborna som var med vid träffen med Statoils regionchef idag.

– Utifrån vad han sa här idag så var det ju inte intressant med någon station överhuvudtaget. Vi lockar ju till oss Linköpingsbor men jag tror inte att de är intresserade av att flytta hit när det inte finns någon bensinstation, säger Nisse Carlsson.

– Det fungerar som en social tillvaro. Både ungdomar, gamla och barnen går ju hit och köper glass på sommaren. Så det skulle vara en stor saknad om den försvann, säger Mia Carlsson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".