Brist på konstutsmyckning i Söderköping kritiseras

Trots att Söderköpings kommun har beslutat att satsa pengar på konstnärlig utsmyckning vid ny- om- och tillbyggnationer, följer kommunen inte beslutet. Det menar konstnärsföreningen BlandArt som vid flera tillfället har sett att kommunen har försummat utsmyckningen.
Det var 1989 som kommunen beslutade att införa riktlinjer för konstnärlig utsmyckning av kommunala fastigheter. 1 % av byggkostnaden skulle gå till konst och det skulle även gälla när kommunen hyrde fastigheter för kommunal verksamhet. Föreningen har vid flera tillfällen sett att kommunen har struntat i den konstnärliga utsmyckningen, exempelvis nu senast vid ombyggnaden av äldreboendet Tallgården, och även vid bygget av förskolan i Västra Husby. Önskemålet är nu att kommunen ska åtgärda detta i efterhand och även se över rutinerna för framtida byggnationer, som exempelvis resecentrum och ombyggnaden av Nyströmska skolan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".