Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
2 av 2
Peter Borring, vice ordförande i LRF Östergötland.

Varm vinter oroar lantbrukare

Den milda vintern kan ställa till problem för länets lantbrukare.

Eftersom det inte har varit någon tjäle i backen, så har marken inte kunnat spricka upp och bli uppluckrad, något som särskilt är ett problem för de som odlar på lerjordar.

När länets bönder nu ska dra igång maskinerna och bearbeta jorden gäller det enligt Peter Borring, jordbrukare och vice ordförande i LRF i Östergötland, att vara försiktig om man har åkermark på gammal sjöbotten där lerjordarna dominerar. För tunga maskiner packar jorden som efter den milda vinter är extra känslig och är man oförsiktig kan man förstöra förutsättningarna för en god skörd. 
- En kall vinter som frostspränger mycket är en frälsning för lerjordarna, och den har ju uteblivit. Och i kombination med sommarens och höstens omåttliga regnmängder så har vi fått en extrem sammanpackning av lerjorden som inte har blivit luckrad under vintern, där har vi ett bekymmer, konstaterar Peter Borring.  

Men den milda vintern har inte bara varit negativt för växtodlarna. En skonsam vinter har varit gynnsam för de höstsådda grödorna, som oljeväxter och sent sådd spannmål. Hur sommaren blir har också betydelse för jordarna, för om det blir varmt och torrt kan torrsprickor i lerjordarna till viss del uppväga avsaknaden av tjäle på vintern.

Pelle Zettersten/Marie-Louise Kristensson
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".