Fredrik Reinfeldt och Maria Larsson
Norrköping

Norrköpingsutbildning fick beröm av statsministern

Statsminister Fredrik Reinfeldt och folkhälsominister Maria Larsson har idag besökt Norrköping. Bakgrunden var deras intresse för en speciell utbildning inom Särvux, där personer med lättare utvecklingsstörningar får möjlighet att läsa vidare med ett riktigt jobb som mål.

Regeringen är intresserad av att se hur olika lösningar kan leda till att människor som behöver mer stöd och anpassning till arbetsmarknaden kan få ett arbete. Idag fick statsminister Fredrik Reinfeldt och folkhälsominister Maria Larsson träffa elever och personal på Särvux i Norrköping.

– Alla har en egen förmåga och en egen kraft och då måste samhället ge utrymme för det. Men också våga ställa krav på de som gått i särskola och se dem växa som människor, sa Fredrik Reinfeldt som var imponerad efter sitt besök på Särvux.

Lyckad utbildningssatsning
För personer med lätt utvecklingsstörning är det ofta svårt att ta steget att studera vidare efter gymnasiet eller att börja arbeta. Den här modellen, där teori i skolan varvas med praktik och där flera myndigheter och kommunen samarbetar, erbjuder däremot en möjlighet för dessa ungdomar att få ett riktigt jobb anpassat efter deras behov.

–Det här är kanske en modell som kan användas för alla Sveriges kommuner, sa Maria Larsson.

Neddragningar vid Komvux
Särvux är en del av den kommunala vuxenutbildningen som fått minskat statligt stöd av regeringen. Något som lett till att  kommunerna dragit ned antalet platser på Komvux.  Regeringen har också fått kritik för att studiestödet till vuxenstuderande har försämrats, men vid sitt besök i Norrköping idag försvarade statsministern regeringens agerande: 

– Den stora neddragningen kom faktiskt innan vi vann valet. Sedan har vi dragit ned något ytterligare. Det beror på att vi haft så bra konjunktur där folk får jobb och då ska man dra tillbaka delar av det som varit stöd för att möta en sämre konjunktur.  

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".