Norrköping

Tullen får mer pengar i vårbudgeten

Regeringen vill ge mer pengar till Tullverket i den kommande vårbudgeten.

Tullverket har självt föreslagit att 300 personer behöver sluta och flera tullstationer läggas ner. Men nu vill finansministern öka anslagen till tullen.

– Vi har ett problem i dag med att tullen har ett omfattande moderniseringsarbete och då är det viktigt att de har en del resurser för att klara av det arbetet. Att bekämpa smuggling av alkohol och narkotika är mycket viktigt och vi håller på med ett modernaiseringsarbete av tullen som också handlar om det europeiska samarbetet och i det läget kan det behövas en del extraresurser, säger finansminister Anders Borg (m).

Hur mycket pengar handlar det om?

– Vi ska avsluta en tilläggsbudgetprocess och återkommer i den frågan i samband med vårpropositionen.

Enligt Tullverkets egen rapport måste en halv miljard kronor sparas fram till 2012 med de anslag som tullen har i dag.

Norrköping berörs
Utan mer pengar skulle det alltså innebära att 300 personer skulle få sluta och många tullstationer skulle läggas ner, bland annat på många håll i Norrland men också i Trelleborg, på Landvetter och i Norrköping.

Istället ska Kustbevakningen och polisen ta över arbetet med att stoppa narkotika och spritsmuggling på de platser där tullen läggs ner, enligt Tullverkets eget förslag.

Förslaget har väckt kritik inte minst från borgerliga riksdagsledamöter som menar att det skulle leda till en kraftig ökning av införseln av den olagliga spriten och knarket när tullstationerna läggs ner.

Mer underrättelseverksamhet
Men Anders Borg kan idag inte säga om tillskottet i budgeten kommer att räcka till att rädda kvar de hotade tullstationerna.

Finansministern anser att Tullverket måste jobba mer med underrättelseverksamhet än att bara bevaka gränsövergångar.

– De förändringarna vill vi bejaka så vi tillför medel för att underlätta förändringarna. Exakt hur tullen organiserar sig det är, givet att vi har självständiga myndigheter, en fråga som de måste förhålla sig till.

Är du bekymrad över att tullen försvinner i Haparanda och Trelleborg?

– Det centrala och viktiga är att vi har en effektiv bekämpning av alkohol- och narkotikasmuggling och ett effektivt tullarbete. Det avgörande och viktigt. Hur man organiserar det på olika platser måste myndigheten självt få avgöra, säger Anders Borg.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".