Oro över minskat bidrag till Socsam

Det råder stor oro i Finspångs kommun över att det lyckade samarbetsprojektet Socsam riskerar att tvingas minskas drastiskt. Projektet, där myndigheter gemensamt arbetat för att få långtidsarbetslösa i arbete igen, riskerar ett betydligt minskat stöd, enligt ett förslag från regeringen.
Projektet har inneburit att kommunen, landstinget, arbetsförmedlingen och Försäkringskassan arbetat gemensamt över gränserna för att hjälpa långtidsarbetslösa och sjukskrivna tillbaka in på arbetsmarknaden, och den enskilde individen har sluppit slussas runt mellan de olika instanserna. I Finspång, som varit en av sex försökskommuner i landet, har man lyckats uppnå stora vinster, både mänskliga och ekonomiska med den nya modellen. Enligt regeringens förslag, som nu är ute på remiss, vill man att den här samordningen mellan myndigheterna begränsas kraftigt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".