Tumlare och havsfåglar hotas av fisket

Yrkesfiskets bifångster av marina däggdjur och fåglar är troligen större än vad som tidigare antagits. Om inte fångsterna minskar riskerar exempelvis tumlaren, Östersjöns enda val, att försvinna helt. Det hävdar Världsnaturfonden (WWF) i en ny rapport.
Rapporten, som har sammanställts av biologen Henrik Österblom vid Riksmuseet i Stockholm, bygger på analyser av tillgängliga data om bifångster i en lång rad fiskevatten i Europa och världen. Med stöd av dessa beräknar han att drygt 100 tumlare dödas årligen i Östersjöns torskfiske. Det motsvarar drygt tio procent av hela beståndet som tros omfatta cirka 900 djur. Enligt Österblom är det tveksamt om arten på sikt kan klara en så stor beskattning, särskilt med tanke på att den, liksom andra valar, fortplantar sig relativt långsamt. Hans uppskattning ligger fem till tio gånger över det antal som rapporteras in av yrkesfiskarna. Det antyder att de flesta tumlare som dör i näten aldrig kommer med i statistiken. - Mörkertalet är stort, säger Lennart Nyman, naturvårdsdirektör på WWF. Största dödsfällan är de långa drivgarnen, men djuren fastnar även i bottensatta torskgarn. Förutom tumlarna, beräknar Österblom att tiotusentals fåglar - varav 3 000 sillgrisslor - och nästan 1 000 sälar drunknar i näten varje år. - Bifångsterna är ett gigantiskt slöseri med resurser, både för de drabbade arterna och för yrkesfiskarna som får oönskade fångster i sina nät. Det är också ett etiskt problem då djuren drunknar under svårt lidande och ungarna riskerar att svälta ihjäl, säger Nyman. TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".