Motalabo nekar till mordanklagelse

Den Motalabo som misstänks för mord på sina två små barn och mordförsök på sin tidigare fru i Arboga i går är fortfarande anhållen. Men misstankarna mot mannen är svaga.

Det var vid 19-tiden igår kväll som mannens båda barn, 1 och 3 år gamla, och deras 23-åriga mamma hittades svårt knivskurna i sitt hem i Arboga. Barnen avled senare på sjukhuset och kvinnan vårdas svårt skadad på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Svag misstanke
Motalabon är i nuläget skäligen misstänkt för mord och mordförsök. Det är den svagaste misstankegraden och efter ett möte i spaningsgruppen vid lunchtid idag sa Sven-Åke Hammar att man nu kommit till slutsatsen att en annan gärningsman än den anhållne 28-åringen inte kan uteslutas.

– Det skulle kunna vara någon annan, mer kan jag tyvärr inte säga  i nuläget, säger han.

Motalabon, som i de inledande förhören nekat till brott, är sedan tidigare misstänkt för olaga hot och misshandel av den 23-åriga kvinnan i ett mål som ännu inte avgjorts. Han har också tidigare dömts för misshandel av en tidigare flickvän.

Dörrknackning
Under dagen genomför polisen en teknisk undersökning av mannens bostad i Motala där han greps igår kväll. Dessutom ägnar man sig åt dörrknackning och vittnesförhör:

– Det blir en hel del förhör med människor som kan tänkas ha någon information att lämna till oss. Det kan röra sig om vittnen och bekanta till honom och vi kommer också att genomföra dörrknackning i området för att försöka kartlägga vad han har gjort, säger Sven-Åke Hammar.

Läs mer:


Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

FAKTA: Barnamord i Sverige

I snitt dödas omkring sju barn under 15 år om året i Sverige. I de allra flesta fall är det mamman eller pappan till barnet som är förövare. I undantagsfall mördas barnen av till exempel en granne, eller en okänd person.

Ju yngre barnet är desto vanligare är det att mamman är gärningsman. Förklaringen till mord på barn är nästan alltid psykisk sjukdom eller störning hos förövaren.

En av de vanligare typerna av barnamord är så kallat utvidgat självmord. De utförs av föräldrar som går in i en djup, akut depression och inte ser någon annan utväg än att dö och ta med sina barn in i döden. Innan det fanns fungerande preventivmedel och aborträtt var det betydligt vanligare med barnamord. Sedan 1970-talet har antalet mord på barn minskat till hälften.

Källa: Brå
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista