Inga Gripen-plan till Österrike

Det verkar inte som om Gripen kommer att få någon luft under vingarna i Österrike. Visserligen ska försvarsminister Günther Platter studera Saabkonsortiets nya offert, men chanserna för att regeringen ska ändra sig och köpa det svenskbrittiska planet i stället för Eurofighter är i stort sett obefintliga.
Det meddelade tidningen Salzburger Nachrichten på onsdagen och citerade källor inom försvarsdepartementet. Där siktar man på att snabbt slutföra förhandlingarna med EADS, fyra Natoländers flygplanstillverkare, om köp av 18 plan och hoppas att de första ska kunna levereras redan i år. Enligt tidningen kommer Saabs nya kompletterade offert med sänkta priser för sent. Skulle regeringen överväga att diskutera ett köp av Saabplanen skulle det kräva en ny omgång i hela upphandlingen och försena affären med två till tre år. Efter förra årets översvämningskatastrof beslöt Österrikes regering att banta flygplansaffären och bara köpa 18 i stället för planerade 24 plan. Därefter sprack koalitionen och slutförandet av affären blev en uppgift för den regering som tillträdde efter nyvalet. Den regeringen är bara knappt två veckor gammal och hade när den tillträdde Saabs reviderade offert på sitt bord. I den ligger priset för 18 plan strax under en miljard euro. 18 Eurofighter skulle kosta 1,8 miljarder. Redan i de ursprungliga offerterna på 24 plan låg Saabs pris väsentligt under EADS. TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".